ג'ודי בלום היא סופרת יהודייה אמריקנית הכותבת בעיקר לילדים. ספריה תורגמו ל-31 שפות (ביניהן עברית) ונמכרו ביותר מ-80 מיליון עותקים בעולם.
ג'ודי בלום עוסקת בחיי היומיום של ילדים, ולא נרתעת מנושאים כמו דתות, התבגרות מינית, המחזור החודשי, אוננות ומין בין בני נוער. חלק מהנושאים הללו נחשבו לטאבו במשך תקופות ארוכות, ועל כן ג'ודי בלום אוחזת בשיא של מספר הבקשות להסרת ספריה ממדפי הספריות הציבוריות, שזה שיא מפואר בפני עצמו, שבטח לא הזיק לפרסום שלה…
לאחרונה אני לומדת קורס על כתיבה של ג'ודי בלום, והנה כמה כללי יסוד שהיא מתווה לגבי כתיבה לילדים.
1. היזכרו בעצמכם כילדים. בחוויות שחוויתם. בדברים שעניינו אתכם. בדברים שתסכלו אתכם. השתמשו בחוויות האלה בזמן שאתם כותבים לילדים.
2. כתיבה לילדים אין משמעה כתיבה פשטנית. ילדים הם מורכבים, ומסוגלים לחשיבה הרבה יותר מורכבת מזו שאנחנו מייחסים להם לעיתים קרובות. כתבו בפשטות – והם ישתעממו ויינטשו את הספר. תנו מקום למורכבות – וקניתם אותם.
3. כתבו על דברים אמיתיים. ילדים בני 11 ו-12 מתחילים לגלות את העולם, והעולם מרתק אותם. פתחו להם פתח לעולם והם יהיו מרותקים לספר.
4. תנו להם להרגיש נורמליים. ילדים מתמודדים עם דברים רבים, חלקם קשים, את חלקם הם נוטים להסתיר, מפני שהם חוששים שהם יוצאי דופן. כתבו על דמויות שמתמודדות עם אותם אתגרים ועשיתם איתם חסד – עזרתם להם להרגיש נורמליים. חלק מהחברה.
5. אל תחנכו אותם. אל תכתבו ספרים שמסבירים להם איך עליהם להתנהג. אל תסתכלו עליהם מלמעלה. אף אחד לא רוצה לקרוא ספרים כאלה. כתבו בגובה העיניים שלהם. מנקודת מבט של ילד. פרסו בפניהם את העובדות ותנו להם להחליט לבד מה הם חושבים עליהן. אל תזלזלו בהם בכך שתגידו להם מה נכון לחשוב.
6. שמרו על קצב עלילה גבוה. אתם חייבים לעניין אותם. לתת להם די אנרגיה כדי לצלוח את הספר. מבוגר עשוי לתת לכם 100 עמודים של חסד. ילד ייטוש הרבה הרבה יותר מהר… אתם חייבים ללכוד אותם מיד.
ואולי הדבר החשוב ביותר: קראו הרבה הרבה ספרים בסגנון שבו אתם רוצים לכתוב. רוצים לכתוב לילדים בני 12-11? קראו המון ספרים לילדים בני 12-11. חלקו את הספרים לשתי ערמות: 1. ספרים משעממים, 2. ספרים מוצלחים – כאלה שהייתם רוצים לכתוב. מה טוב בספרים הטובים? מה רע בספרים הרעים? מה אתם יכולים לקחת מהחוויה הזאת לכתיבה שלכם?
בהצלחה!
השאר תגובה