בואו נדבר קצת על ספרות ספקולטיבית
אם תפתחו ויקיפדיה ותקלידו "ספרות ספקולטיבית" תמצאו הגדרה כוללנית לעילא, שעל פיה מדובר בסוגת-על שמכילה בתוכה את כל הז'אנרים שבסיסם ב"מה-אם", ביניהם פנטזיה, מדע בדיוני ועוד.
אני מסרבת ליישר קו עם ההגדרה הזאת. קודם כול מפני ששאלת "מה-אם" נמצאת בבסיסה של כל ספרות פיקשן, כלומר מומצאת, כלומר – לא ספרות עיון, אלא בדיון. ושנית, כי למדע בדיוני ולפנטזיה כבר יש שם משלהם. הם לא צריכים גם את ה"ספרות ספקולטיבית" על הגב שלהם. ולבסוף – כי אנחנו צריכים שם אחר שייחד את מה שאני עומדת להגדיר בעוד רגע כספרות ספקולטיבית.
למעשה, ההגדרה שלפני רגע ניכסתי לעצמי, היא לא באמת שלי, אני רק מזדהה איתה, ההגדרה היא של מרגרט אטווד. ועל פי מרגרט אטווד, ספרות ספקולטיבית מבוססת על העולם שלנו, והולכת רק צעד אחד קדימה (בשונה ממדע בדיוני ופנטזיה שהולכים הרבה מאוד צעדים קדימה).
מה למשל?
תארו לכם את העולם שלנו, שבו גל הפמיניזם שטוען כי הדרך היחידה להשתחרר מהפטריארכיה היא לחיות ללא גברים בכלל – תופס תאוצה, ועוד ועוד נשים מצטרפות אליו. הנשים האלו מדירות את הגברים מהחיים שלהן באופן מוחלט. מה קורה לגברים בעולם הזה? מה קורה לנשים? מה קורה לנשים שלא משתפות פעולה עם הגל הזה? איזה מין ספר חוקים מתפתח בחברה הנשית הזאת? איזה סיפורי אהבה יש שם? איך החברה הזאת מתקיימת לאורך דורות?
או – תארו לכם את העולם שלנו, שבו הרובוטיקה עולה מדרגה, ויותר ויותר מפעלים מפטרים אנשים ומתחילים להעסיק רובוטים. מה קורה לכלכלה בעקבות המהלך הזה? מה קורה לאנשים במקצועות הפשוטים, אלו שהוחלפו ברובוטים? האם יש מישהו שאין לו תחליף?
או – למה אני מסתבכת, הרי כבר יש ספרים כאלה – 1984 או עולם חדש מופלא, וגם סיפורה של שפחה.
כמו שאתם מבינים, מדובר בספרות שהיא לא תמימה לגמרי, היא נושאת בחובה איזו אזהרה מפני עתיד שעשוי להיות פחות טוב, או אמירה על העולם שהוא כבר עכשיו לא מי-יודע-מה.
רוצים לנסות לכתוב ספרות ספקולטיבית ולא יודעים מאיפה להתחיל?
דרך אחת לעשות את זה היא לקרוא עיתונים. חפשו את המודעות הקצרות, המעניינות. מודעות על חידושים טכנולוגיים למשל, או חידושים בעולם הרפואה, או בעולם המדע. חפשו משהו שתופס אתכם, משהו שמעניין אתכם, שמדגדג את האינטלקט שלכם. ואז נסו ללכת עם הרעיון צעד אחד קדימה.
מצאתם רעיון אחד מופלא שבא לכם לכתוב עליו רומן? לכו לכתוב!
יש לכם הרבה רעיונות שאין לכם זמן להפוך לרומן? – כתבו אותם כאן, בתגובות. אולי קניתם לעצמכם הרגע קרדיט באיזה ספר עתידי…
בעניין ספרות ספקולטיבית אני רק רוצה לציין את האירונה שבה כדי לפרסם הודעה על פוסט זה אני צריכה להצהיר שאני לא רובוט.
ואם הייתי רובוט? למה את מפלה את הרובוטים שמתעניינים בכתיבה בצורה כה נחרצת?
הייתי רוצה לכתוב על עולם שבו אתרי הכתיבה שוויוניים לכולם, גם לרובוטים
(נכתב בהומור… 🙂 (הכותבת אינה רובוט.. ככל הידוע לה)
לגמרי בעניין הספרות הספקולטיבית 😉
לספרות הזאת שלוקחת אותנו רק צעד אחד מהמציאות שלנו, אבל היא לא ספרות פנטסטית (כישופים, גמדים וכ"ו) ולא בדיונית (מחשבים, רובוטים, חייזרים וכ"ו), קוראים בעצם: ספרות דיסטופית, או אפוקליפטית. זה במקרה שהכוון מאיים. אם הכיוון יוצר מציאות שכולה אושר, זה ייקרא כמובן: ספרות אוטופית. הרציתי בנושא בחוגים שלי לספרות בספריות.
תודה על התגובה החשובה.
אכן, ספרות דיסטופית ואוטופית הן סוגים של ספרות ספקולטיבית, וחשוב להכיר אותם.