אם כתב היד שלכם גמור, והחלטתם להוציא אותו לאור – זה השלב שבו אתם צריכים להחליט איך בדיוק זה יקרה.
יש לכם שלוש אפשרויות:
להוציא את הספר לאור בהוצאה מסורתית גדולה ומוכרת
זו הדרך המסורתית, ובמידה מסוימת גם הדרך הקלה והבטוחה. זה גם יקל על מכירת הספר, כי ספר שיצא בהוצאה מוכרת מעיד על עצמו שנבחן היטב, שנעשתה עליו עבודה רבה ורצינית, והוא מעין "קנייה בטוחה" (גם כשהוא לא…).
בהוצאה גדולה ומוכרת גדולים הסיכויים שתעבדו עם האנשים המקצועיים ביותר שיביאו את הספר שלכם למצבו המיטבי.
עוד סיבה חשובה לעבוד עם הוצאה גדולה ומוכרת היא שבדרך כלל לא תשלמו על הפקת הספר. האם תרוויחו כסף? לא בטוח. בוודאות לא תחזירו את שעות העבודה על הספר, אבל בואו נשים את החלק הזה בצד.
בכל מקרה – בדקו היטב את החוזה שאתם חותמים עליו והתייעצו עם מישהו שבאמת מבין.
הבעיה היא שהוצאות הספרים הגדולות מוציאות לאור רק אחוז קטן מהספרים שמגיעים אליהן…
להוציא את הספר בהוצאה קטנה
כאן יש מגוון רחב מאוד. יש הוצאות קטנות מעולות שיעשו בשבילכם מעל ומעבר למה שתקבלו בהוצאות הגדולות וגם מעל ומעבר לציפיות שלכם;
יש כאלו שיגרמו לכם לצאת מאזור הנוחות כדי לקדם את הספר שלכם בעצמכם ובסופו של דבר תרגישו שזכיתם בלוטו כשפניתם אליהן;
ויש כאלה ש… בואו רק נגיד שתצאו פחות מרוצים אם תעבדו אתן.
המאפיין הבולט ביותר של ההוצאות הקטנות הוא שבדרך כלל תשלמו על הוצאת הספר.
מעבר לכך חשוב שתבדקו את החוזה שאתם עומדים לחתום עליו: האם תהיה עריכה לספר? (אם אומרים לכם שהספר שלכם כל כך מצוין שלא נדרשת בו עריכה בכלל – ברחו על נפשכם. זו לא מחמאה. זה סימן בטוח לכך שחוסכים עליכם, והספר ככל הנראה לא יימכר) איזו עריכה תיעשה לספר? בידי מי יהיו הזכויות על הספר? ומה לגבי זכויות על התרגום? וכמה תקבלו על כל ספר שיימכר? האם תוכלו למכור בעצמכם את הספר? האם תצטרכו לשלם להוצאה במקרה כזה? עד כמה מתכוון המו"ל לסייע לכם בשיווק הספר ובמכירתו? האם יש לו רעיונות מקוריים שיעזרו להגדיל את המכירות? ומה לגבי ספר דיגיטלי? וכן הלאה.
להוציא את הספר לאור לבד
אם החלטתם להוציא את הספר לאור לבד – טוב שאתם כאן. המשמעות של להוציא ספר לבד היא שאתם חייבים להכיר היטב את כל השלבים שבדרך. אתם חייבים לא רק לכתוב ספר מעולה, אלא גם לדאוג שיקראו אותו כמה אנשים לפני שאתם מתקדמים הלאה כדי לאשר שהוא אכן מעניין וטוב, וכן לדאוג לעריכה מקצועית – ספרותית או תוכנית, לעריכה לשונית, להגהה, לקריאות נוספות אחרי ההגהה (בהוצאות הספרים המקצועיות יש שלושה קוראים אחרונים, וגם אחריהם נשארות טעויות פה ושם שאף אחד לא הבחין בהן…)
ואחרי שהטקסט שלכם כתוב מעולה – צריך לדאוג לעימוד מקצועי ואיכותי, לכריכה שנראית כמו שצריך, ולהדפיס את הספר בבית דפוס טוב. חשוב לשים לב לאיכות הנייר ולאיכות ההדבקה. ספר שמתפרק בידיים עושה רושם נורא…
לאורך כל הדרך – אל תוותרו על האיכות של הספר! לא בשלב העריכה, לא בשלבי הגרפיקה השונים, ולא בשלב הדפוס. הקנקן הוא מאוד מאוד חשוב. קנקן סדוק חוזר למחסן ולבסוף נזרק לפח.
בדקו גם את האפשרות להוציא את הספר בפורמט דיגיטלי! יש כמה חברות בארץ שמאפשרות את זה, ואני יודעת על עוד חברה אחת לפחות שמפתחת את האפשרות הזאת ותצא לאור בזמן הקרוב, ככה שכדאי לעקוב.
עוד דבר שכדאי לחשוב עליו בהקשר הזה הוא מימון המון. מימון המון מאפשר לכם למכור את הספר עוד לפני שהוא יצא, וכך לממן מראש את ההפקה שלו. חשוב לדעת שמימון המון לא קורה מעצמו. לא מספיק לפתוח פרויקט באחד האתרים. צריך ממש לעבוד בזה. וצריך הרבה סבלנות ואורך רוח וגם קור רוח… אם אתם רוצים לעשות את זה – בדקו מה עומק הברכה לפני שאתם עולים למקפצה.
וגם – אם אתם מוציאים ספר לבד – אתם צריכים לדאוג גם לשיווק שלו לבד. או להיעזר באנשים שמבינים עניין. אבל הספר לא יימכר מעצמו. אל תפספסו את החלק הזה!
רעיונות לדרכים למכירת הספר שלכם תמצאו בלחיצה כאן.
רגע לפני שאתם מדפדפים מכאן הלאה…
בכל דרך שתבחרו – הקשיבו ללב שלכם, ולא חייבים לקבל החלטה מיד! כדאי תמיד להתייעץ עם מישהו שכבר עבר את התהליך. יש טעויות בדרך, וסביר להניח שלא תימלטו מהן לגמרי, אבל אתם לא חייבים לעשות את כולן בעצמכם…
בהצלחה!
השאר תגובה