אנחנו לומדים הרבה על העולם מהייצוגים שלו. רובנו לא מגיעים לחדרי ניתוח, אבל אנחנו יודעים קצת איך זה נראה מתוך סדרות כמו "האנטומיה של גריי". אנחנו לא מבקרים (לפחות לא באופן קבוע) בבתי משפט, אבל ראינו סדרות כמו "פרקליטי אל-איי" הוותיקה, "האישה הטובה" ו"חליפות" מהשנים האחרונות (ולפעמים אנחנו שוכחים שבישראל אין חבר מושבעים ואף אחד לא צועק "objection" באולמות המשפט שלנו…) יש גם סדרות ישראליות לא רעות, כמובן, וחוץ מסדרות וסרטים יש גם ספרים שאנחנו לומדים מהם לא מעט.
בעיקרון – לראות סרטים ולקרוא ספרים זה נהדר, וזו גם באמת דרך מצוינת ללמוד על העולם (ויותר מכך – על עצמנו), אבל ככותבים אנחנו חייבים להיזהר. אנחנו חייבים לזכור שמה שאנחנו רואים בכלים האלה זו לא האמת. אלה רק ייצוגים. טלוויזיה ופרוזה הם לא מקורות טובים לתחקיר. אם נשכח את זה, אם נחשוב שאנחנו באמת יכולים להשתמש במה שלמדנו שם לכתיבת הספרים שלנו – לא נכתוב אמת. נכתוב קלישאות וכנראה גם טעויות…
לפני כמה שנים השתתפתי (כמאזינה) בהרצאה לכותבים שהיו בה, לא תאמינו, מומחים לקטטות. כן כן. גם על קטטות רובנו לא יודעים יותר מדי, ומה שאנחנו רואים בטלוויזיה עבר עריכה וסינון, ואני לא צריכה להגיד לכם ש(ברוב המקרים) לא אונה כל רע למתקוטטים, נכון?
בקיצור, למדתי שם לא מעט, והנה עיקרי הדברים – אם אתם חפצים לכתוב איזו קטטה בספר שלכם:
1. קרבות הם לא נקיים. הם גם די קשים לצפייה, במיוחד למי שקרוב (משפחה, חבר) ללוחם.
2. כדי להיכנס לקטטה צריך להיות ממש עצבני או ממש מפוחד (או ממש טיפש). מי שעומד להיכנס לקטטה יכול לאבד הכול. הוא חייב להיות בטוח שיצא ממנה.
3. לא נכנסים לקטטה סתם ככה. דמות שנכנסת לקטטה חייבת שיהיה לה סיפור רקע שיסביר זאת.
4. מי שהכי נפגע בקטטות הוא זה שמנסה להפריד בין הניצים.
5. כשחוטפים מכות חשוב לשמור על לסתות סגורות. זה לא פשוט, כי לפעמים חייבים לנשום דרך הפה.
6. כשנופלים בקטטה – קשה מאוד לקום. לא תמיד הנופל יודע איפה הוא, לא תמיד הוא מזהה אנשים, לא תמיד הוא מצליח לראות.
7. מכה בהחלט יכולה לגרום לך לראות כוכבים.
8. אפשר ללמוד המון על דמות מהאופן שבו היא מגיבה לאלימות.
אני רוצה לכתוב כאן שלא תסתפקו בעקרונות האלה, שתעשו תחקיר טיפה יותר רציני מזה, אבל אני קצת חוששת לכם. בואו רק נחליט שאם אתם הולכים לצפות בקטטות – תעשו את זה ממרחק ביטחון, אל תנסו להפריד בעצמכם בין הניצים, ופשוט תתקשרו למשטרה.
תשמרו על עצמכם…
***
ובכן, אחרי שהעליתי את הפוסט הזה והפניתי אליו מפייסבוק, קיבלתי עליו תגובה מהממת ממעין רוגל – סופרת ואמנית לחימה, וקיבלתי ממנה רשות להעלות את התגובה לכאן. הנה כך כותבת ומזהירה סופרת שאשכרה יודעת איך זה לתת (ולחטוף) מכות:
9. קשה ליותר משני אנשים להכות אדם אחד. טכנית – אין ליותר משני אנשים ממש איפה לעמוד, ויותר משני אנשים שינסו להכות אדם אחד יפגעו גם זה בזה. גם אם יש קבוצה גדולה של תוקפים, אחד או שניים יהיו בחזית הקטטה והאחרים לא.
10. בקטטות בדרך כלל יש שימוש בדברים שיש במרחב – כלי נשק מאולתרים או לא מאולתרים.
11. קטטות ניצתות מהר, ולרוב נגמרות די מהר. לא מדובר באירוע מאוד ארוך.
12. תחושת הזמן של המתקוטט שונה. האדרנלין הגבוה, הדופק, הקושי לנשום, גורמים לשינוי משמעותי מאוד בתחושת הזמן. נדמה שהכול קורה מהר מדי.
13. כשאנשים לא מיומנים נלחמים, לרוב כפות הידיים שלהם יפגעו. אדם לא מיומן שיתן אגרוף רציני לפרצוף או גוף של מישהו קרוב לוודאי ישבור איזו אצבע או לפחות יפרוק אותה, ודי בודאות יבקע לעצמו את העור.
14. את הכאב מהמכות מרגישים אחר כך. בזמן הקטטה וכמה זמן מה אחריה (כמה שעות) האנדורפינים משתוללים, האדרנלין משתולל, ותחושת הכאב מאוד מעטה, גם בפציעות רציניות. ברגע שרמת ההורמונים מתחילה לרדת, הכאב מגיע. הכאב הגדול ביותר הוא למחרת.
15. כשמישהו מותקף יש שלוש תגובות אפשריות, שלושתיהן סבירות באותה מידה, והרבה פעמים אנחנו לא יודעים איזה טיפוס אנחנו עד שלא הגענו למצב הזה – יש את הקופאים, יש את הבורחים ויש את הנלחמים.
16. אנשים מיומנים (אמני לחימה, לוחמים, מאבטחים) נלחמים באופן שונה מאוד מאנשים לא מיומנים – פחות התקפות, יותר דיוק, בחירה מאוד שונה של מטרות בגוף היריב.
17. לוחמים מיומנים יגרמו ליותר פציעות פנימיות מאשר חיצוניות – כלומר לא יגרמו נניח לפנס בעין (כי הוא לא ישנה הרבה בתמונת הקרב), אבל כן ישברו צלעות ויפגעו באיברים פנימיים. אדם שהיה מעורב בקטטה עם אמן לחימה יראה אחרת לגמרי מאדם שנכנס לקטטה עם סתם בריון.
18. פגיעות בגפיים, אפילו שברים, פנס בעין וכדומה, לא יגרמו למישהו להפסיק להילחם. לא מעט אנשים מגלים שברים רק אחרי שהכול מסתיים, ולא מעט אנשים יכולים להמשיך להילחם באיברים שבורים. פגיעות פנימיות, פגיעות בנקודות תורפה, פריקות לסת, שברים באף, פגיעות בביצים, מפתח הלב וכו' – עוצרים בן אדם.
רוצים לדעת עוד על אמנויות לחימה? קראו את הספר של מעין – גם קופים נופלים מעצים.
יש לכם משהו להוסיף? הוסיפו בתגובות!
השאר תגובה