בואו נתחיל מ-מה זו מטאפורה.
מטאפורה היא מילה ביוונית עתיקה, שמשמעותה היא 'הַשְׁאָלָה'. כשכותבים מטאפורות משתמשים במילים או במושגים מתחום אחד כדי להגיד משהו על תחום אחר.
מה למשל?
למשל "אש האהבה". כשאנחנו אומרים את צמד המילים הללו, אנחנו רוצים להגיד שאהבה היא כמו אש. היא יכולה לחמם ולהאיר ולשמח, והיא יכולה גם לשרוף ולכלות. רק לשם ההבהרה – אל תכתבו בספרים שלכם "אש האהבה", זו אחת המטאפורות השחוקות בעולם, והיא כבר לא מרגשת אף אחד. אם אתם רוצים להגיד משהו על עוצמה של אהבה, תהיו חייבים לחשוב על דרך חדשה להגיד את זה.
למה אני מספרת לכם היום על מטאפורות?
שאלה מצוינת.
כי בשבת הקרובה נקרא בבית הכנסת את פרשת האזינו, שכמעט כל-כולה שיר אחד ארוך שאומר משה לפני בני ישראל, והשיר, כמו הרבה שירים אחרים, עתיר מטאפורות. למעשה הוא מתחיל במטאפורות. שתיים. על הפסוק הראשון: "הַאֲזִינוּ הַשָּׁמַיִם וַאֲדַבֵּרָה וְתִשְׁמַע הָאָרֶץ אִמְרֵי-פִי" (דברים ב, א) – משה אוסף כאן עדים לדבריו. אפשר להגיד שהוא פונה אל השמים והארץ, שהם כוחות טבע גדולים, ויש פרשנים שאכן טענו כך, אבל יש פרשנים שאומרים (רס"ג למשל): "יטו אוזן אנשי השמיים (=המלאכים) ואדברה, וישמעו אנשי הארץ (=בני האדם) אמרי פי." – את הדבר הזה אנחנו יכולים להבין, אבל כמה יפה המשפט הזה – "הַאֲזִינוּ הַשָּׁמַיִם וַאֲדַבֵּרָה וְתִשְׁמַע הָאָרֶץ אִמְרֵי-פִי", לא?
בפסוק ד כתוב: "הַצּוּר תָּמִים פָּעֳלוֹ". צור הוא סלע קשה, צוק. במקרה הזה אף אחד לא חושב שמדובר באמת בצוק, כאן ברור לכולם כי משה מדבר על ה', ומשווה אותו לצוק.
ועוד מטאפורה יפהפייה, לסיום (כי תכף שבת וזה, אני לא אחזיק אתכם כאן עכשיו לשיעור פרשת שבוע…): "כְּנֶשֶׁר יָעִיר קִנּוֹ עַל-גּוֹזָלָיו יְרַחֵף" (דברים לב, יא) – כאן מושווה ה' לנשר שמעיר בעדינות את גוזליו ושומר עליהם. כמה יופי יש בפסוק הזה!
מה אנחנו לומדים מכל זה?
הרבה דברים אפשר ללמוד מפרשת האזינו, גם על היחסים שבין עם ישראל ל-ה', וגם על שירה. יש עוד כמה וכמה אמצעים רטוריים שמבנים את השירה הזו ומעידים על משמעותה, אבל בואו נסתפק היום במטאפורה.
גם אם אתם לא כותבים שירה (על אחת כמה וכמה אם כן) מטאפורה היא כלי שנמצא בארגז הכלים שלנו לפחות מאז ימי משה רבנו. נסו לחשוב איך אתם יכולים לאמץ אותו, להשתמש בו גם בכתיבה שלכם. אל תמלאו עכשיו את הטקסט שלכם במיליוני מטאפורות! אבל מצאו אחת, שתיים, אולי שלוש, ונסו אותן בסיפור שלכם. זה יכול לבוא מפיה של דמות שמתאים לה להשתמש במטאפורות, זה יכול להיות בקולו של המספר… תחשבו על זה!
ואם המטאפורה עשתה לכם חשק – יש עוד הרבה אמצעים אמנותיים שאתם יכולים להשתמש בהם, ורבים מאוד מהם מתוארים ומתורגלים בקורס מילים ממכרות.
אה, רגע, ואם יש לכם דוגמאות למטאפורות יפות, שתפו אותנו כאן בתגובות!
שלום
מבקשת עזרה
אני צריכה לכתוב חמשיר עם שתי מטםורות , האם אפשר לעזור לי .
הי פנינה,
את מוזמנת לקרוא כאן על מטאפורה כדי להבין במה מדובר.
אני רק רוצה לציין שחמשיר הוא שיר בן חמש שורות, (ויש בו כללים נוספים).
זו פלאטפורמה קצת קצרה מכדי להעמיס עליה שתי מטאפורות.