כולנו נופלים לכתיבת קלישאות. באמת כולנו. וכולנו צריכים להתגבר על זה.

לא קל להתגבר על זה.

למה לא קל להתגבר על זה? מכל מיני סיבות.

סיבה אחת היא שקלישאות הן בדרך כלל נורא יפות. הן הפכו לקלישאות כי הן נורא יפות! הן הפכו לקלישאות כי יש בהן איזו אמת גדולה שמישהו כבר אמר פעם, ועכשיו הכי קל פשוט להשתמש בזה. מה לדוגמה? ביטויים כמו "היינו כבר בסרט הזה" או "היא לובשת את המכנסיים" או "זה היה הקש ששבר את גב הגמל" או "מים שקטים חודרים עמוק", ועוד ועוד ביטויים כאלה, שיש בהם אמת, אבל שמענו כבר אלפי פעמים.

עוד סיבה לכך שאנחנו כותבים קלישאות היא שקשה לנו להבחין בהן. הן חלק מצורת המחשבה שלנו, חלק מהתרבות שלנו, ולכן לפעמים אנחנו פשוט לא רואים שהן שם. או שאנחנו לא קולטים שהן קלישאות.

אם הן כל כך יפות, אז איפה הבעיה בעצם? למה לא לכתוב קלישאות כל הזמן?

או. שאלה מצוינת.

מה שקורה כשאתם כותבים קלישאות, הוא שהקורא נרדם. הוא נרדם כי כבר יודע איך זה ממשיך, והוא מקבל את ההרגשה (המוצדקת בחלקה) שאין חידוש בספר הזה. אין למה לצפות. וזה בעצם לא כזה חשוב אם הוא יגמור אותו או לא, וגם אין לו כל כך על מה להמליץ לחבר שלו.

וזו סיבה ממש חשובה לא לכתוב קלישאות, אבל יש סיבה אחרת, עוד יותר חשובה: כשאתם כותבים קלישאות אתם לא עושים את העבודה הכי טובה שאתם יכולים לעשות. אתם לא חושבים מספיק. אתם לא מייצרים יופי חדש. לא חבל?

אז מה עושים עכשיו? מנכשים קלישאות!

חפשו בספר שלכם שניים שלושה מקומות שבהם נפלתם לקלישאות. לא התאמצתם מספיק כדי לייצר יופי חדש. אפשר לעשות את זה לגבי ביטויים, לגבי רעיונות, או לגבי קטעים שלמים שיש לכם הרגשה שכבר קראתם איפה שהוא, ואפשר לכתוב אותם בצורה הרבה יותר ייחודית ומעניינת. ואז כתבו אותם בדרך הרבה יותר ייחודית ומעניינת, והעלו לכאן. לתגובות.

ואחר כך חזרו לכתב היד שלכם ומצאו עוד מקומות כאלה.

זה תרגיל 4 באתגר מרץ 2018. לא מאוחר מדי לעשות את תרגיל 1, תרגיל 2 ותרגיל 3.

בהצלחה!