כמה עולה להדפיס ספר זו שאלה שאני כמעט לא מתעסקת בה. למה? כי האמת היא שלא בשביל זה הקמתי את האתר ולא בשביל זה אני עושה כנסים. אני רוצה להתעסק בכתיבה. כתיבה היא אמנות שאני מאמינה בה, כתיבה היא תרפיה, כתיבה היא לנשמה, ולא משנה איך מסתכלים על זה. וכסף? כסף זה חומר, זה אמצעי, זה אילוץ. אבל מה לעשות, גם על אילוצים צריך לדבר.
אז כמה עולה להדפיס ספר?
השאלה הזאת היא קצת כמו "כמה עולה חליפה ליתום?" זה ברור לכם, נכון?
כי יש כאן עוד כל כך הרבה שאלות נלוות, כמו: מה גודל העמודים? כריכה קשה או רכה? שחור לבן או צבע? כמה עמודים יש בספר? ועוד ועוד ועוד.
אבל יש כמה כללים שבכל זאת כדאי לדעת אותם.
כלל ראשון: לא כדאי להדפיס פחות מ-1000 ספרים
יש גם יוצא מן הכלל, ותכף נדבר על זה, אבל זה העיקרון: כשבית הדפוס מכין את הלוחות להדפסת הספר (בדפוס אופסט) – זה עיקר העבודה. זה החלק שלוקח הכי הרבה זמן. הכנת הלוחות והכיוונון שלהם במכונה. אחר כך זה כבר רק נייר. ולכן אם תחליטו להדפיס פחות מ-1000 ספרים, תכלס זה יעלה לכם כמו 1000.
יש גם הדפסה דיגיטלית של ספרים, אבל היא יקרה מאוד, ולכן אם אנחנו מסתכלים אך ורק על כסף, ואם אתם מאמינים שתוכלו למכור 1000 ספרים – הדפיסו 1000.
היוצא מן הכלל שכבר ודאי הבנתם, הוא המקרה שבו אין לכם מה לעשות עם 1000. כי זה ספר משפחתי, כי זה ספר נישתי, כי אם תדפיסו 1000, כנראה תזרקו 800 לפח. ואז אל תדפיסו 1000. כואב הלב על ה-800.
כמובן, אם ברור לכם שתמכרו יותר, או שהחלטתם לעבוד עם מפיץ ואתם רוצים שהספר יגיע לכל חנויות הספרים – אל תדפיסו 1000. הדפיסו 2000 ויותר. החלק הטוב כאן הוא שה-1000 השני יעלה הרבה הרבה פחות מה-1000 הראשון.
כלל שני: בקשו כמה הצעות מחיר
אם אתם כמוני, לא נעים לכם. לא נעים לכם לבלבל את המוח. לא נעים לכם לבקש ממישהו הצעת מחיר ובסוף לא להשתמש בשירותיו. אם אתם כמוני – תשתנו. עכשיו ומייד. גם אני השתניתי.
אי שם, לפני שש-שבע שנים, הרגשתי מחויבת ברמת חוזה שהפרתו גוררת עונש מאסר, לכל אדם ששאלתי אותו שאלה. זה אומר שבית הדפוס הראשון שקיבלתי ממנו הצעת מחיר – זכה בעבודה. יותר מזה – בית הדפוס הראשון שביקשתי ממנו הצעת מחיר – היה היחיד ששמע ממני אי פעם.
וזאת, כמו שאומרת ג'וליה רוברטס, טעות גדולה. גדולה. ענקית.
כי משום מה יש הבדלים מטורפים במחירים שמציעים בתי דפוס שונים. במקרה שלי נתקלתי בהצעות ברמה של חצי מחיר לאותה העבודה.
אז בקשו כמה הצעות מחיר. מה יש לכם להפסיד?
וגם – בשביל חיסכון של אלפי שקלים, שווה גם לנסוע קצת יותר רחוק כדי לאסוף את הספרים, ויש גם בתי דפוס שישלחו לכם את הספרים לאן שתרצו. אז אל תרגישו שאתם חייבים לעבוד עם בית דפוס שקרוב לבית.
כלל שלישי: לא יודעים אם קיבלתם הצעה טובה או רעה? התייעצו!
זה מה שאני עשיתי. קיבלתי הצעה. קיבלתי הסבר. לא ידעתי אם הוא סביר או לא, אז חיפשתי מומחה נטול אינטרסים (כלומר – שלא עומד להרוויח עליי) שיסביר לי את העניין, ומצאתי את רמי שיר. רמי שיר הוא עורך אצבעוני, היה לו בית דפוס בעבר, והוא מלווה סופרים. מצאתי פוסט שלו בפייסבוק ופניתי אליו ישירות. הוא אמר מיד שההצעה שקיבלתי גבוהה מדי, והפנה אותי לבית דפוס ספציפי. בסופו של דבר סגרתי עם בית דפוס אחר, אבל עצם העובדה שהיה מומחה שידע להגיד לי מה אמור להיות סכום סביר לעבודה – כבר שינתה הכול.
כלל רביעי: האם אתם מרגישים בנוח?
מה זה אומר להרגיש בנוח? שאלה מצוינת.
העניין הוא כזה, אל תישארו (ביחסיכם עם בית הדפוס) ברמת המייל. אתם סופרים, אתם נחבאים אל הכלים, או אל המקלדת, אני יודעת. ובכל זאת – הרימו טלפון, דברו עם מישהו אנושי, ודאו שאתם מבינים את כל התהליך, שנעים לכם לדבר עם האדם שמולכם, שעונים על כל השאלות שלכם. שהופכים את התהליך ליותר פשוט עבורכם (ותאמינו לי, על אותה שטות אפשר להפוך את חייכם לגיהינום, או לפתור את הבעיה בשנייה וחצי – מילים אלו נכתבו בדם).
מרגישים בנוח? קיבלתם תשובות? יש לכם טלפון ישיר של אדם שיעזור לכם לעבור את התהליך בקלות? – לכו על זה. גם אם זה עולה כמה עשרות או מאות שקלים יותר.
כלל חמישי: תהיו בני אדם!
אני יודעת, אתם בני אדם, אתם פשוט מתביישים. אני מבינה לגמרי. אבל לכל בתי הדפוס שנתנו לכם הצעות שאתם לא רוצים ומחכים לתשובה – חשוב להחזיר תשובה. 'לא' מנומס זה סבבה לגמרי. בעלי מקצוע מקצועיים יודעים לקבל 'לא'. ותעשו אותו מנומס כי למה לסגור דלתות? העובדה שהחלטתם לא לעבוד עם בית הדפוס הזה עכשיו – לא אומרת שלא תרצו לעבוד איתו בעתיד. אם הוא היה יקר מדי עכשיו – זה לא אומר שלא תקבלו הצעה משתלמת בעתיד לאותו הדבר או למוצר אחר. ככה זה בתי דפוס. אין באמת כללים. ובני אדם רוצים לעבוד עם בני אדם. זה נכון להם כמו שזה נכון לכם.
אז תהיו בני אדם ותשמרו על דלתות פתוחות. זה לטובתכם!
**
בימים אלו ממש אני שוקדת על הוצאה לאור של הספר שלי – לכתוב מבראשית, ואתם יכולים להיות חלק מזה! מוזמנים לתמוך בי בפרויקט הדסטארט, וליהנות מהספר במחירים זולים ובצירוף של מגוון הפתעות משמחות!
תוכלי להמליץ על בית דפוס ספציפי?
כן!
המובילים בבדיקה שלי:
קורדובה – http://www.cordoba.co.il/
גסטליט – https://www.dfus.co/
דפוס העיר העתיקה – http://www.oldcitypress.co.il/
ופרינטיב – https://printiv.co.il/
אבל אומרת שוב: דברים משתנים, תמיד שווה לעשות את הבדיקה!