המילים שאנחנו בוחרים חשובות. המילים שאנחנו בוחרים יוצרות מציאות.
עולם נברא במילה. ההבנה הזו היא סופר חשובה לכל אדם לגבי עצמו, לכל הורה ביחסו לילדים שלו, לכל ילד ביחסו להורים שלו, ואני מדברת כמובן על ילדים ועל הורים בכל גיל. היא חשובה לכל מורה, לכל מנהיג, לכל בעל עסק ולכל קובע דעה. היא חשובה. יש לה חשיבות עצומה.
למה אני מציינת את זה בבלוג כתיבה?
מפני שאנחנו, האנשים הכותבים, משתמשים במילים בעוד דרך. אנחנו רוצים שאנשים לא רק יקשיבו למילים שאנחנו אומרים, אלא גם יקראו את המילים שאנחנו כותבים. ואני מאמינה שמשמעות הדבר היא שאנחנו צריכים להתנהג באחריות כפולה ומכופלת, ולחשוב על כל מילה שיוצאת מאתנו. מהפה או על הנייר.
(רגע לפני שנמשיך – אין באמירה הזאת חס וחלילה ניסיון כלשהו לשתק אתכם. אני מזכירה שהמילים המדויקות לא חייבות לצאת בפעם הראשונה, ואני חס וחלילה לא מנסה לפגוע בתהליך היצירתי, כתבו את הטיוטה הראשונה כמו שיוצא. לתיקונים יש זמן אחר כך…)
נזכרתי בחשיבות העצומה של בחירת המילים היום בזכות שני עניינים שנתקלתי בהם:
זוג משמיים
הכתבה "זוג משמיים" שהופיעה היום במגזין "לאישה". אני באופן אישי לא מנויה על המגזין, וקראתי את גרסת הפי-די-אף שלה כאן (מוזמנים ללחוץ ולקרוא). בכתבה מסופר על לימור ודודו קליינמן, זוג דתי של מטפלים מיניים שהקימו את "ואהבתם" – חנות אינטרנטית מיוחדת לטיפוח הקשר בין בני זוג נשואים. בכתבה הזו יש דגש רב על השפה שפיתחו לימור ודודו, שפה שהיא טיפולית בפני עצמה, שמאפשרת לדבר על ענייני זוגיות בצורה עדינה, נקייה ונעימה. השפה הזו מאפשרת לזוגות דתיים (אבל לא רק) למצוא פתרונות לבעיות זוגיות ושדרוגים לחיים הזוגיים שלהם בצורה נעימה ומזמינה; במקום שפעם היה יותר מכול – דוחה ומרתיע. לימור ודודו "תקפו" את הנושא מכיוונים רבים, השפה היא לא הדבר היחיד שמעסיק אותם, אבל היא פן חשוב בהתנהלות שלהם.
הרופאה עם שיתוק המוחין
השנה תדליק את אחת המשואות בטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות ד"ר הודיה אוליאל – מתמחה בבית החולים קפלן. הודיה אוליאל נולדה קטנטנה וסובלת משיתוק מוחין. היא עשתה דרך חתחתים קשה ומייסרת כדי להגיע למקום שהיא נמצאת בו היום – אחרי לימודי רפואה, בהתמחות. הצצתי היום בסרט הזה כדי לראות קצת יותר במה מדובר. אחד הדברים שהדגישו ההורים של הודיה בסרט הוא ההקפדה שלהם על השפה. המילה "נכה" לא נשמעה אצלם בבית. הם לא עסקו ב"קשיים". הם לא עשו הנחות לבת שלהם, סירבו לשלוח אותה לגן מיוחד, ודרשו ממנה כל מה שדורשים מילד רגיל. מן הסתם זה היה הרבה יותר מורכב מאשר ילד רגיל, אבל אין ספק שהמחויבות הזו הביאה לתוצאות יוצאות דופן. גם כאן השפה הייתה מרכיב חשוב.
בקיצור, מילים הן חשובות. יש להן משמעות. אל "תזרקו" מילים ככה סתם. לא בדיבור ולא בכתיבה. שימו לב למה שהן מחוללות בעולם; וכאן למטה כתבו עוד דוגמאות שאתם מכירים לחשיבות של מילים. אני יודעת שיש לכם…
ושיהיה המשך חג נפלא!
אהבתי מאוד 🙂
כל מילה אמת :-).