אחד הדברים המתסכלים ביותר לכותבים הוא… ובכן, שהם לא כותבים. לעיתים עוברות עלינו תקופות ארוכות בלי שהסיפור שלנו מתקדם אפילו באות. ואז עולות מחשבות קשות ותהיות, ולפעמים גם שאלות של זהות – כי אם הדבר שאני הכי רוצה לעשות בעולם הוא לכתוב, אבל אני לא עושה את זה – אז מי אני בעצם? מובן שהפתרון לכך הוא לא אחר מאשר להתיישב ולכתוב. ככה פשוט. אבל. דרך אחת לעודד את עצמנו לכתוב היא לייצר לנו סביבה תומכת כתיבה. כלומר – להכניס למרחב העבודה שלנו חפצים ואלמנטים שיזכירו לנו כל הזמן שזה מי שאנחנו, וזה מה שאנחנו רוצים לעשות (כי להיזכר בזה באחת בלילה, כשאנחנו כבר לא נושמים מרוב עייפות, זה לא כל כך אפקטיבי.)
אז איך מייצרים סביבה תומכת כתיבה?
קנו ספרי כתיבה
יש כמה ספרים על כתיבה בעברית. לצערי אין ביניהם ספר שאני ממש ממש אוהבת וממליצה עליו. כתיבה על כתיבה נמצאת ממש בראשית דרכה בישראל, ויש בהחלט מקום לספרים נוספים וטובים בתחום הזה. לעומת זאת, קיימים כמה ספרים מתורגמים, ביניהם כמה לא רעים בכלל, שעליהם אני שמחה מאוד להמליץ. השניים האהובים עליי ביותר הם "ציפור ציפור" של אן למוט, ו"על הכתיבה" של סטיבן קינג. לצערי לא פשוט להשיג אותם, וייתכן שכדאי לכם מראש לבדוק אפשרויות של קנייה מיד שנייה. (סיפור חוזר, למשל)
אם מעניין אתכם לקרא עוד על ספרי כתיבה, ולראות המלצות בעניין, אנא בקרו בפוסט שהקדשתי לעניין הזה בדיוק בלחיצה כאן.
האזינו לספרי כתיבה
כבר יש כותרת המתייחסת לספרי כתיבה, אני יודעת, אבל האזנה היא עניין שונה לחלוטין, כי היא מתבצעת בסיטואציות אחרות לחלוטין. אתם יכולים להאזין לספרי כתיבה גם כשאתם צועדים או רצים (ואני ממש בעד צעידה! ריצה עוד לא הצלחתי בעצמי, אולי פעם…) וגם כשאתם מבצעים מטלות בבית כמו שטיפת כלים, כביסה, גיהוץ וכן הלאה, והדרך האהובה עליי ביותר: בנהיגה.
ככה אתם מזכירים לעצמכם גם בזמן שאתם לא יכולים לכתוב שאתם אנשים כותבים. וגם לומדים משהו על כתיבה על הדרך.
עוד קטעי אודיו מעודדי כתיבה שאתם מוזמנים להאזין להם כדי לחזק את חיי הכתיבה שלכם, הם הקלטות הכנסים של נקודת מפנה. בלחיצה כאן תגיעו להקלטות של כנס נקודת מפנה 1, ומכאן תגיעו להקלטות של כנס נקודת מפנה 2. בין ההקלטות של כנס נקודת מפנה 2 תמצאו גם את ההרצאה של עדי מאוד סיסו, מומחית לאפקטיביות, על – איך למצוא זמן לחלום הכתיבה שלנו.
עצבו מחדש את הסביבה
הכותרת הזאת נשמעת כמו משהו יקר, אבל אני מתכוונת לדברים הפעוטים ביותר: קנו לכם ספל שמזכיר לכם לכתוב. תלו מול עמדת העבודה שלכם כרזה או אפילו פתק פשוט שמזכירים לכם לכתוב. תלו מול העיניים לוח כתיבה חודשי שבו אתם רוצים לכתוב כמה מילים כתבתם כל יום. הכינו לכם "לוח חזון" – מין בריסטול גדול שעליו תדביקו תמונות ומשפטים של המצב שבו אתם רוצים להיות. (חתימה על ספרים? לעמוד מאחורי דוכן בשבוע הספר? השקה חגיגית של הספר שלכם? חשבו מה החלום שלכם, לאן אתם רוצים הגיע, ושימו אותו מול העיניים שלכם.)
אם יש לכם אפשרות – סדרו לכם פינה בבית שזה מה שאתם עושים בה. שמיועדת כולה לכתיבה שלכם. אם לפינה הזאת יש גם דלת שתוכלו לסגור מאחוריכם – עוד יותר טוב.
שימו לב שפינת הכתיבה תהיה מקום שנעים לכם להיות בו ואתם רוצים לשבת ולכתוב בו. אצלי – מקום נעים זה מקום ממש מסודר. ניירות שמפוזרים על השולחן מוציאים אותי מאיפוס. אבל זה יכול להיות גם פרח בכוס, או מפיץ ריח נעים שנמצאים שם.
תומך כתיבה
האמת שבהתחלה כתבתי בכותרת "שוטר" ולא “תומך”, ואז חשבתי שככה יהיה יותר נעים… אבל רק אתם יודעים אם אתם צריכים מישהו שיתמוך בכם בעדינות או יפיל עליכם שררה, שלא לדבר על אימה. למה אני מתכוונת? בבית שלכם כנראה מסתובבים עוד אנשים. בן זוג או בת זוג, ילד, ואולי יש לכם אימא או חברה שמתקשרות בקביעות. דברו עם אחד מכל אלה שיעודד אתכם בעדינות. למשל – שישאל בכל יום עד כמה התקדמתם. או שתודיעו לו שכשתגיעו ליעד מסוים – אתם הולכים לחגוג יחד, ועצם הראייה שלו תדרבן אתכם להגיע ליעד. בחרו את הפעולה שתעשה לכם טוב, ולא חלילה תהרוג את הכתיבה ואת המצב רוח שלכם בכל פעם שתראו אותו. ומותר גם להגיד שזה לא עובד ואנחנו מפסיקים את המשחק, אבל נראה לי ששווה לנסות.
זמן כתיבה
חשוב שיהיה לכם זמן לכתיבה. אם אתן אימהות לילדים קטנים למשל, שעה שבה כל הילדים נמצאים בבית ורוצים את תשומת הלב המידית שלכם בכל רגע נתון – תחבל באגרסיביות יסודית ביותר בכל אספירציות הכתיבה שיש לכם, ולא משנה עד כמה השקעתם בסביבת הכתיבה שלכם. אתם חייבים למצוא את הזמן המתאים. כאן יכול להיכנס לתמונה גם תומך הכתיבה שלכם. אחד הדברים שתומך הכתיבה שלכם יכול לעשות למענכם הוא לקחת את הילדים לגן השעשועים או לחברים לשעה שבה תכתבו. (אבל תכתבו, כן? לא לנקות ולא להכין ארוחת ערב בזמן הזה. ולא לישון! לכתוב!)
צרו לכם טריגר לכתיבה
זה כבר לא בדיוק עניין של סביבה, ובכל זאת. ליצור לכם טריגר לכתיבה זה אומר לייצר איזה טקס קטן שמזכיר לכם ולכתוב, שמעביר אתכם מיד למצב רוח של כתיבה. זה יכול להיות הכנה של קפה, זה יכול להיות בגד מסוים שאתם לובשים לקראת הכתיבה, זה יכול להיות סגירה של דלת, או דקה של נשימות עמוקות. אתם תחליטו מה הטריגר שמתאים לכם, וכל שנותר לכם לעשות הוא ליצור קישור בין הפעולה הזו ובין כתיבה. כלומר לעשות מספיק פעמים את שני הדברים ברצף. ללבוש חולצת כתיבה ומיד להתיישב לכתוב, ובסוף הכתיבה להחליף חולצה. או להכין כוס קפה ומיד להתיישב לכתוב, וכן הלאה.
יש לכם רעיונות נוספים? ספרו לי!
תודה. מאמצת את ההמלצות שלך. משתפת שאצלי טריגר כתיבה זה השקיה. אני משקה את הצמחים שלי, ומיד אחר כך מתיישבת לכתוב. זה ממש עוזר לי להכנס למוד.
המלצות מופלאות מאחת מופלאה!
ממש עוזר תודה!
איזה כיף! אז הצליח לי 🙂
וואוו
נהדרת בריבוע.
המלצה נהדרת וכותבת נהדרת.